Ünal Şöhret Dirlik
Öldürülen şairlerin içinde bir de Aksu Köy Enstitüsü mezunu bir öğretmen de var. Adı soyadı; Kemal Fedai Coşkuner. Mustafa Ceylan’ın hazırladığı Öldürülen Şairler kitabının birinci cildinde (Shf. 196-203’)de yer alan Kemal Fedai’nin öz geçmişli şöyle.: 1927 yılında Antalya’nın Akseki İlçesi Mahmutlu köyünde doğdu.1945 yılında Antalya Aksu Köy Enstitüsü’nden mezun oldu. Antalya, İzmir ve Muğla’da öğretmenlik yaptı. Emekli olduktan sonra bir süre İzmir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde bulundu.
Coşkuner, hayatı boyunca pek çok dernek ve kuruluşlarda çalıştı ve yöneticilik yaptı.İlk olarak 1951-1952 ‘de Türkiye Milliyetçiler Derneği’nin Tire Şubesi’nde bulundu.1961/1965 arası İzmir Türk Ocağında görev yaptı. Türkiye Siyonizmle Mücadeele Derneğinin kurucusu oldu ve 1969 yılında genel başkanlığa getirildi. Bu dernek daha sonra İzmir Ülkü Ocakları Derneğine katıldı. Kemal Fedai Coşkuner ayrıca İzmir Ülkü-Bir Derneğinin kurucuları ve yöneticileri arasında yer aldı.
1965 seçimlerinde Adalet Partisi Manisa Milletvekili adayı oldu.Daha sonra bu partiden istifa ederek M.H.P’den 1973’te Aydın, 1977’de Antalya Milletvekili adayı oldu. Gazeteci, yazar ve eğitimci olup, FEDAİ Dergisi’nin de sahibiydi.Yazılarını Fedai, Toprak, Serdengeçti, İleri, Anadolu, Türk Yolu, Bizim Anadolu ,Hergün, Kominizle Savaş, Orkun gazete ve dergilerinde yayınladı. Coşkuner, 3 Aralık 1979 günü alışveriş yaptığı pazaryerinden dönerken Agora Semtinde kominist militanlar tarafından kurşunlanarak şehit edildi.
Eseri: Vatan’da Gurbet (1970)”
Kemal Fedai’nin Akseki İçin yazdığı bir şiir:
Bir yurt ki benzemez başka ellere,
Yedi dağ üstünden bakar Akseki’m
Buzdan pınarlara, karlı bellere
Gönülden sevgiler akar Akseki’m.
Yer çetin orada, insanlar çetin
Hasmıdır tembellik denen illetin
Olamaz esiri asla zilletin
Ekmeğini taştan söker Akseki’m.
Yurt kalkınmasında şanımız vardır
Ticarî ahlâkta namımız vardır
Vatan için coşan kanımız vardır
Sinesinden adam çıkar Akseki’m.
Yaz gelincedönüş başlar sılaya
Kurulur düğünler, bak sen halaya
Ağustos’ta bütün gözler oraya
Cümle hemhemşeriyi çeker Akseki’m.
Davullar vurulur, kaşık şakırdar
Dokuzlu beşliler durmaz takırdar
Ateşler yakılır, dalalar çatırdar
Gönlünce muhabbet çöker Akseki’m.
Baharlar fışkırır yörelerinden
Keklikler ötüşür tepeelerinden
Çağıl çağıl akan derelerinden
Hasretin bağrımı yakar Akseki’m.
Dağ içine hele bir yol vuranda
Nergis, çam kokusu her yeri saranda
Yaylalar yaylası ulu Geyran’da
Başına çelenk takat Akseki’m
Geyran yaylasından haydi geçelim,
Doruklardan soğuk sular içelim
Mümkün mü o yere değer biçelim?
Dağ, taş sümbül, kekik kokar Akseki’m.
Der Fedai, buralar seni eylemez
Ben dağlıyım, gönül ferman dinlemez
Ne kadar coşsam da dağlar inlemez
Sensizlik ruhumu sıkar Akseki’m.
NOT: Kemal Fedai Coşkuner Aksu Köy Enstitüsü mezunudur. Rahmetli Mehmet Kadıoğlu, Patlangıç köyündeki sohbetlerimizde anlatırdı. O'nun Fethiye yöresinde çok sayıda öğretmen arkadaşı vardır. Çıkardığı dergi zaman zaman Fethiye çevresine de ulaşırdı. Yukarıya aldığım şiir Akseki için yazılmış en uzun methiyedir. Aksekili sınıf arkadaşlarıma ulaştıracağım. Mustafa Ceylan’a öldürülen öğretmenlerden Kemal Fedai Coşkuner’e de ulaştığı için teşekkür ederim