ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arslan Bayır / Güncel Sanat Dergisi MUSTAFA CEYLAN İÇİN GERÇEKLİLİK VE GÜLCE ÜZERİNE
Arslan Bayır / Güncel Sanat Dergisi
MUSTAFA CEYLAN İÇİN GERÇEKLİLİK VE GÜLCE ÜZERİNE

Bir insanı tanıma ve hakkında yazı yazmak demek. Onun karakter yapısı ile birlikte geleceği hakkındaki düşünceleriniz de objektif olarak dile getirmekten geçer.

Mustafa Ceylan gibi bir edebiyatçı hakkında yazı yazmam iki kere düşünmem demektir.

Bir edebiyatçı için çalakalem yazı yazılamaz. Yazan için de, yazılan için de bu etik ve şık olmaz. Çünkü çalakalem bir yazıyı herkes yazar, ama edebi bir yazı sorumluluk ister ve kuralları vardır.

Yıllar öncesiydi onun adını duyduğum zaman. Önce tanıdık dostlarıma sordum ve internetten araştırdım. Araştırmak yerine kendisini doğrudan tanımam gerektiğini de biliyordum. Çünkü sanal alemde yazılan ve gösterilen her şey çok doğru olmayabilirdi de.

Bir kaç etkinlikte  ve söyleşide birlikte bulunduk. Söyleşilerde tanıdığım Mustafa Ceylan temiz bir Türkçe’nin, şiir bilincinin ve eleştirinin ustasıydı.

Özellikle şiir eleştirilerinde sözünü esirgemeyen bir söylemi olduğunu fark ettim.

Bu eleştirilerinde haklı yanları var. Çünkü edebiyatın en zor dallarından birisidir Fakat bazıları çıkıyor ve şiiri en kolay yazılan bir tür gibi kabul edip; iki sözcüğü yan yana, yada alt alta getirerek kendilerini şair olarak lanse edip yada ettirip şiir evrenini bir yerde kirletiyorlar. Şiirin otobüs yolculuklarında yazılıp da sonrasında sanal alemde paylaşılamayacağını birlerinin, birilerine dur demesini veya şiiri yormaları konuşanda uyarması gerekirdi. Bu birilerinden birisi de Mustafa Ceylan olmuştur.

İnsan adı ile anılır derler. Mustafa Ceylan’ın soyadı kişiliğine de yansımıştır. Şiirde taviz yok, ama sevecen bir yanı olduğunu herkes bilir. İsyankâr olmayıp yol göstericiliği vardır. Edebiyatta uyulması gereken kurallar ne ise onun mutlak kırmadan, dökmeden anlatarak uygulamayı sever. Eğer bir yerde yanlış varsa bunu da açık açık söyler.

Ben onu bu muhlis halinde dolayı birilerine soracaksam ‘Ceylan ne yapıyor?’ diye sorarım. Bir dostumuzla selam ileteceksem adını zikretmeden Ceylan’a selam söyleyiniz derim. Adının Mustafa olması daha sonraki bir konudur. Benim aklımda hep Mustafa Ceylan’dan çok Ceylan olarak kalmıştır veya ben soyadın ona çok yakıştırmışımdır.

Edebiyat akımları artık yokken “Gülce” diye bir edebiyat akımını ortaya koymuştur. Bu akıma bağlı olarak da bir çok şair yetişmiştir. Bir edebiyat akımı demek çoğu şeyi yeniden yaratmak demektir. Başarılı ve edebiyattaki tavizsiz duruşu olmasa; ‘Bu akım neyin nesi derler?”

‘Gülce’ bir gereksinmeden doğduğu kanaatindeyim. Ceylan’ı edebiyata olan katkısından dolayı kutlamak düşer bizlere. İyi ki varsınız demek gerekir.  Çünkü şiir sizlerle dinlenerek ve demlenerek geleceğe kalıcı eserler bırakacaktır.

Foruma Git:

Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi