ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol


Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
27-BÖYÜKAĞA TALIBLI
#1
27-BÖYÜKAĞA TALIBLI (1897-1938)

MUSTAFA CEYLAN / ÖLDÜRÜLEN ŞAİRLER -Cilt:2-Sayfa: 348

 
Talıblı Böyükağa Mir Qasım oğlu – şair, yazar, (1897-1934) Azerbaycan Yazarlar Birliği Üyesi.

1897  yılı  21 Mart’  ta    Azerbaycan’ın  Salyan  Şehrinde doğmuştur. Rus İbtidai (İlköğretim) okulunu bitirmiştir. Bakü Realnı Mektebinde tahsilini tamamlamıştır (1909-1915). Pedoqoji faaliyetine Salyan Realnı Mektebinde muallim olarak başlamıştır.(1916).

Yüksek tahsilini tamamlamak maksadı ile “Petroqrad Texnologiya Enstitüsü”ne dahil olmuştur (1917). Lâkin maddi imkânsızlıklar nedeniyle mektepten ayrılarak içtimai-siyasi faaliyetlere başlamıştır.

Petroqrad vilayet komiserliğinde müslüman işleri tebligat ve teşvigat şube müdürlüğü, bir yıl sonra orada Azerbaycan’ ca yazılan “Hürriyet” gazetesinin editörlük    ve     düzenleme    işlerine     başlamıştır.     Sonrasında    ise     halk komiserliğinde milli ve müslüman işleri şubesine müdür olarak tayin edilmiştir.

Kırım cephesinde əks-inqilabi (karşı devrimci) güçlerine karşı çarpışmış, aynı  zamanda    “Melitopolskiye  izvestiya”  gazetesinde  editörlük  yapmıştır. (1915-1920).

1920  yılı  mayısında  Azerbaycan’  da  fəhlə-kəndli  (işçi-köylü)  müfettişliği
komserliğinde muavin görevine getirilmiş, sonrasında burada halq təsərrüfatı (halk faaliyetleri) şurasının başkanı olmuştur. Bu devirde   “Komünist” ve “Azerbaycan füqərası” mecmuasını redaktə etmiş, hem de Azerbaycan Devlet Üniversitesinde konferanslar vermiştir.

Kafkasya Federasyonunun işçi-köylü müfettişliği komiserliğine tayin olduğu vakitlerde  Tiflis’te  çıkan  “Yeni  fikir”  gazetesini  düzenlemiştir  (1922-1923). Azerbaycan Halk Adalet komiseri, Merkezi İstatistik İdaresinin reisi, Sovyet kuruluşu ve Hukuk   Enstitüsünün direktörü, cumhuriyet savcısı, Bakü Plan İdaresinin   başkan   yardımcılığı   görevlerinde   bulunmuştur.   (1923-1932). Moskova’ da Yüksek Parti Mektebinde tahsiline devam etmiştir (1932-1933). Edebi faaliyete 1911 yılında, Bakü realnı okulunun üçüncü sınıf öğrencisi iken yazdığı  ve  bir  yıl  sonra  Orucov  kardeşlerin  matbaasında  kitap  halinde yayımladığı  “Yaxşı məsləhət hər şeyden yahşıdır” hikayesi ile başlamıştır. Bundan sonra makaleler ve hikayelerle çıkışını sürdürmüştür. 1916 yılında “Keyf  içində”  piyesini  yazmıştır.  Bakü’de  bulunduğu  yıllarda  Azerbaycan Edebiyat  Cemiyetinin  başkanı  olarak  milli  medeniyetin  gelişmesine  ciddi katkılar  sağlamıştır.  O,  öz  yaratıcılığında  sanatın  icrasına  hususi  özen gösterirdi. Sosyal bir mücadeleci olarak tanınmıştır.
Tiflis’te   N.Nerimanov   adına   kulüp   bünyesinde   “Edebiyat   Derneği”nin yöneticiliğini yapmıştır (1923). Bu edebi dernek sonralar Tiflis Azerbaycan
Proletar Yazıcıları oluşumunun esasını teşkil etmiştir.

Azerbaycan Sendikalar İttifakı Şurası Yönetim heyeti üyeliği, Azerbaycan Merkezi Yönetim Komitesinin ve Kafkasya Merkezi Yönetim Komitesinin üyeliğini yapmıştır.
 
08.01.1937 tarihinde 1934-1938 yıllarında Kafkasya Halk Dahili İşler Komiserleri idaresine başkanlık yapmışsa da, Yuveliyan Sumbatov- Topuridze’nin imzası ile B.Talıblı’nın hapsine karar verilmiştir.

10.01.1937 tarihinde emniyet baş teğmeni Atakişiyev və emniyet binbaşısı
Gerasimov’un  imzası  ile  Böyükağa  Mir  Qasım  oğlu  Talıblı  Moskof  zulüm yasalarının 72. maddesi ile hapsedilmiştir.

12.10.1937 tarihinde kurşuna dizilerek ölüme mahkum edilmiştir.


Eserleri:
1.Yaxşı məsləhət hər şeydən yaxşıdır
2. Erkək Tükəzban
3. Qırx zopa
4. Keyf içində (piyes)
5. Keyf içində
6. Tövbə
7. Dirək
8. Keyf içində
9. Tövbə
10. Seçilmiş əsərləri
11. Erkək Tükəzban
12. Dirək
13. Seçilmiş əsərləri.(1) 


(1): azyb.net
 
Cevapla
  


Foruma Git:


Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi