ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol


Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sündüz Yaşar Biga -Üstadım Mustafa Ceylan ın 50. Yılını kutlarken
#1
Sündüz Yaşar Biga

Üstadım Mustafa Ceylan ın 50. Yılını kutlarken
                   
             “Sanat Ustadan Öğrenilir, İcazet Edebe Verilir”
 
 
       Estetiğin ele alınarak duyguların çeşitli şekillerde aktarılmasıysa sanat, sanatı icra edecek olan da doğal olarak insandır . Sanat ve sanatçı kimdir diye uzun uzadıya bir şeyler söylemiyeceğim elbet. Sanat yolunda ilerleyenler bilirler ki her sanatçının örnek aldığı etkilendiği benzemek istediği eserleriyle birlikte sanatçı kişiliğine de hayran olduğu sanatçılar vardır. Bu sanatçılar bana göre artık sanatın ustası olmuş kişilerdir. İşte Mustafa Ceylan benim gözümde sanatın ustası ve edebiyatımıza kırkdan fazla eser vererek   bu ülkenin edebiyat alanında üstadıdır.   Ben “Sanat Ustadan Öğrenilir, İcazet Edebe Verilir” diye düşünenlerdenim.  Şiir yolunda ki yolculuğum da bana en büyük mutluluk ve haz veren üstad diye nitelendirdiğim şair yazarların eserlerini okumak  oralardan kendime bir ders çıkarmak ve yaşıyorsa onlarla birebir tanışıp sohbet edebilmektir.
 
         Artık teknolojinin hakim olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Üstad dediğimiz sanatçılar bize ne kadar uzaksa iletişim araçlarıyla da ulaşmak onları takip edebilmek bir o kadar kolay oldu …
 
         Mustafa Ceylan hocamı "Gülce Edebiyat Akımı"ndan dolayı tanıyordum. Pek çok şiirini okumuştum, hayatı hakkında da kırka yakın kitabı olduğunu biliyordum. Ben onu biliyordum da onun beni tanıması sosyal paylaşım sitesinde yayınladığım şiirleri beğenmesi ve zaman zaman yorumlamasıyla olmuştu. Yorumları bırakın, beğeniler beni öylesine mutlu ediyordu ki vede cesaretlendiriyordu. En azından "sosyal paylaşım sitesi üzerinden tanışabilir miyiz, bir merhaba desem yanıt verir mi?" diye içimde hep bir çekince yaşıyordum.
 
Birgün bütün cesaretimi toplayarak sohbet kısmından yazmaya karar verdim. Şiirimi beğenmişti, hem teşekkür etmek, hem de şiir üzerine bir sohbet yapabilir miyim diyerek, biraz korkarak, biraz çekinerek "merhaba" dedim. Öylesine sıcak samimi bir sohbete başladık ki şiir ve edebiyat üzerine... Sanki yıllardır birbirimizi tanıyor gibiydik. Bana, şiirim hakkında öylesine güzel şeyler söylüyor ve cesaretlendiriyordu ki ben daha çok okumak, yazdığım tarz hakkında daha çok bilgi edinmek zorunluluğunu hissediyordum.
 
O kadar mütavazi, o kadar kendisiyle barışık ve o kadar öğreticiydi ki . Kafama takılan, sormak istediğim edebiyatla ilgili her konuda bilgi birikimini aktarıyor, yaptığım herhangi bir hatayı da "şuraya bir baksan senin buraya daha güzel bir kafiye- kelime veya dize bulabileceğini biliyorum" diye yüreklendiriyordu.
 
Ben onunla her sohbetimin sonunda hem bir şeyler öğreniyor hem gözümde değeri bir kat daha artıyor kendimi de değerli hissediyordum. Oysa, şiir camiasında bunu yapan o kadar az insan var ki. (Tabii ki burada bana şiirin bütün türlerini öğreten, bana ciddi emek harcayan, benim hocam olan Turgut Uzdu hocama da teşekkür etmek isterim. O da hep benden övgüyle söz eder, ama o beni yetiştiren ve iyi tanıyan insan olduğu ve  onun öğrencisi olduğum için, hocam beni seviyor ve yüreklendiriyor diye düşünürdüm) Oysa ki Mustafa Ceylan hocanın ki tamamen farklıydı, beni sadece şiirlerimle tanıyordu.
 
Birgün Turgut hocam gülerek şöyle demişti "ben heyecanla, hocam Mustafa Ceylan hocam, şiirim için şunları söyledi dediğimde, haa biraz öncede ben aynı şeyleri söylemiştim, bakıyorum Ceylan söyleyince çok daha coşku duydun." Ve devam etmişti, "senin için ustaların söylediği olumlu şeyler emin ol beni de mutlu ediyor."
 
            Mustafa Ceylan hocamla ilgili unutmadığım en büyük anılarımdan biri de hiçbir maddesel karşılığını beklemeden hatta kargo parasını bile kendisi ödeyerek, kendi kitaplarını bana göndermiş olması, tabiî ki bunca emeğin ücretini hatta kargo parasını bile almaması, beni mahçup ederken, bu kitapların hepsine birden sahip olmak, nasıl mutlu etmişti beni... Ve kitaplarını okurken de yine gördüğüm bir şey vardı ki edebiyatta iz bırakmış şair yazarların şiirlerini irdelemiş ve onları bu topluma tanıtmak istemişti.
 
           Ellinci sanat yılını kutlarken edebiyatı, hakkında yazdığı kitaplar hakkında, sayfalarca yazı yazabilirim ama, bunlar her yerde yazıyor, zaten ben sadece bende bıraktığı izleri yazmak istedim.
 
Nice elli yıllara Mustafa Ceylan hocam... Sizin bilgi birikiminize ihtiyacı olan o kadar çok sanatçı var ki. Elbette bir de sizin duruşunuzu, mütavaziliğinizi örnek alması gereken.
 
Nice mutlu, huzurlu, sağlıklı, sanatla dopdolu yıllar dilerim.
Her daim saygım sevgimle..
 
Sündüz Yaşar Biga
23-12-2015 İstanbul
 
Cevapla
  


Foruma Git:


Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi