ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
YAŞAYAN OZAN-ŞAİRE VE ŞAİRLERİMİZ Ahmet Canbaba
YAŞAYAN OZAN-ŞAİRE VE ŞAİRLERİMİZ 
Ahmet Canbaba

SÖYLER
..........................Mustafa Ceylan’a
Ceylan sevmez düşmanını
Sözle eze eze söyler
Arzu ettiğinde çok şey
Mektup yaza yaza söyler

Söz anlatır bıktırmadan
Ceza verir çektirmeden
Bazen ceylan çaktırmadan
Gelinim der kıza söyler

İnsanın siliklerine
Bakmaz dost yılıklarına
Sözü kor iliklerine
Konuşunca öze söyler

Kısık söyler ses yükselir
Doğru söyler ister delir
Söz dönüp dolaşıp gelir
Anlarsın ki bize söyler

Töre içinde yumuşlar
Çok yerde hakkın yemişler
Adına ceylan demişler
Yurdu geze geze söyler

Kızma kendine söylen de
Azma der ceylan eğlen de
Canbaba gibi Ceylan da
Ne söylerse yüze söyler

Mustafa Ceylanla ilk defa İsmail Kara arkadaşımızın Demetevler'deki büroda tanıştım. Demetevler'deki bürosuna Ceylan'ın haricinde Emine Sönmez, Nusret Turan, Mustafa Çakır, Mustafa Koşu, Hatice Türken, Leyla, Ahmet Canbaba, Mustafa Ceylan, Şakir Susuz, Hüseyin Balım, İsmail Kara, Aysel Al gibi şair arkadaşlarla buluşur gece yarılarına kadar şiir okur sohbet ederdik.

Şiiri hazmederek okur, okurken şiirin aksayan yanlarını bulup hemen eleştirisini yapardı. Her hafta cumartesi akşamları yaptığımız toplantıda tüm arkadaşlar sırayla şiirlerini okur tabii ki Ceylan ilk eleştirisini yapar onun yorumuna göre kişi yazdığı şiirle ilgili kendisinin ne kadar şairlik mertebesinde olduğunu anlardı. Bir akşam bende Yaratanla Sohbet isimli şiirimi yazıp ta Ceylan' a verdiğimde şiiri içinden bir okudu bazı yerlerinde tebessüm etti ve hemen ardından tamamını bitirmeden bak şurayı değiştir dedi.

Yaratıcı idim evrende birdim
Kim kul inanmazsa ona esirdim
Gün geldi cennette hamama girdim
Huri kızlarıyla ter attım dedi.

Yav hocam Tanrı huri kızlarıyla ter atar kısmı olmamış halkımızın tepkisini çeker bu ifade dedi..
Sonra devamla şiirin beğendiği bir dörtlüğe geldiğinde

Kainatı size verdim hediye
Benden hesap sorarsınız ne diye
Toprağa can versin yeşertsin diye
Seyhan’dım, Dicle’ydim, Fırat’tım dedi

Bak Seyhan'dım, Dicle'ydim, Fırat'tım dedi, suyun toprağa can vermesini ve yeşertmesinde bu nehirleri iyi kullanmışsın bu çok güzel olmuş diye yorumlamıştı. Ve bak bu şiir seni geleceğe taşıyacak bir şiir olmuş demişti.

Her haftamız böyle güzel karşılıklı şiir okumalarla ve eleştirilerle geçerdi. Bana hep hocam diye hitap eder, yazdığım şiirleri de oldukça beğendiğini söylerdi. Tabii aramızda şiire yeni başlayan arkadaşlarımıza yaptığı eleştiriler ve yorumlarda bir ders niteliğindeydi.

İlesamın toplantılarına giderdik, Tabii bu arada Rahmetli Ahmet Tufan Şentürk' ten de bahsetmeden geçemeyeceğim. Mustafa Ceylan Ahmet Tufan Şentürk' ün manevi oğludur.Tufan baba ile dostlukları çok eskilere dayanır. Bizim İsmail Kara' nın bürosunda toplanmamız devam ederken bir taraftanda cumartesi ve Pazar günü öğleden sonraları saat 14 ten sonraları Tufan babanın Seyranbağları' ndaki evinde de sohbet toplantılarımız olur gene aynı İsmail Kara' nın bürosuna gelen arkadaşlar Tufan babayı da ziyaret ederdik. İsmail Kara' da manevi evlatları arasındaydı. Bilhassa Emine Sönmez ve Aysel Al arkadaşlarımızın Tufan babaya gelip yemek, bulaşık, çay gibi hizmetlerle yardım etmeleri; Tufan Babanın hoşuna gider arkadaşların kenetleşmesini sağlardı. Mustafa Ceylan, Tufan babanın yazacağı yazılar ve Tufan Babanın çıkaracağı kitapla ilgili özel çalışmalarını yapar birçok geceler geceyi Tufan Babanın evinde geçirirdi. Rahmetli İsa Kayacan da sık sık gelir Abdullah Satoğlu gibi değerli şair dostlarla birlikte müşterek sohbetlerde bulunurduk. Tufan Baba sırayla bizim yazdığımız şiirleri okutturur şiir üzerindeki eleştirisini yapardı. Bir günde Bayram Kaya ile geldik Bayram Kaya' nın çıkarmış olduğu dergi için Tufan Babayla söyleşide bulunarak kameraya almıştık oturumumuzu.

Bilhassa Ahmet Tufan Şentürk üzerinde ‘Mustafa Ceylan' ın’ manevi bir evladı olarak emeği çoktur.

Armağan 1- Sarıveliler- Ünlü Şair Ahmet Tufan Şentürk le Beraber. (2000) , Armağan 2-Ahmet Tufan Şentürk İçin Ne Dediler (2001) -Ahmet Tufan Şentürk' le beraber

Tahlil Kitabı olarak ta:
Ahmet Tufan Şentürk Hayatı-Sanatı-Eserleri (1997) hazırlanışındaki emeğini bizzat gördüm. Ceylan gerçekten büyük bir sabır ve araştırmacı kişiliği ile yıllarca çalıştı.

Destanlaşan Köylü İsa Kayacan (1999) , Sultan Şaire-Toprak Ana-Güzide Gülpınar Taranoğlu' nun Hayatı - Sanatı ve Şiirlerinin Tahlili (2000) , Halil Soyuer- Hayatı, Sanatı, Eserleri (2000) , Lale Şairi Abdullah Satoğlu (Hayatı-Sanatı ve Eserleri) olmak üzere tüm bu kitapların hazırlanışındaki çalışmalarına şahit oldum.

Muıstafa Ceylan gerçekten vefalı bir dosttur. Rahmetli İsa Kayacan' ın vefatındaki dostluğu ve Burdur Tefenni' deki İsa Kayacan' ı anma günündeki çabaları takdire şayandır. Gene Rasim Köroğlu' nun Ölüm yıldönümü anma etkinliğindeki çabaları Şairin sağlığında göstermiş olduğu değerinin vefatından sonrada göstermiş olması örnek bir harekettir. ,

Mustafa Ceylan her şeyden önce bir kültür hamalıdır. Her değerli şair arkadaşlarını geleceğe taşıyacak eserlerini kitaplaştırmıştır. Onlara dergilerinde ve internette açtığı sitelerde yer vermiş birçok şair arkadaşların şiirlerini yayınlamış, kültür etkinlikleri düzenlemiş, yarışmalar düzenlemiş şairleri plaketlerle ödüllendirmiş gençlere şiir yazma şevki vermiştir.

Bana hep sen de incelenmeye ve hakkında kitap yapılmaya değersin bir gün senin de araştırmanı yapacağım dediğini anımsıyorum..

Arif Nihat Asya' nın bayrak şiirinin yazılış hikayesini yayınlayıp şiirin nasıl yazıldığı ile şiiri inceleyen ve şiirin hece ve kafiye özel olarak inceleyen hatta serbes bir şiiri içindeki aruz yapısını inceleyen Mustafa Ceylan şiirin adeta matematiksel yapısını çözmüştür. Şiirde Gülce Akımı olarak bir şiir türü üzerinde çalışmalar yapmış ve bu çalışmalarında da muvaffak olmuş birçok şair dostlar gülce akımının estetik yapısına uygun şiirler yazarak şiir severlerin beğenisini kazanmıştır.

Foruma Git:

Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi