ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol


Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BİRİNCİ MEKTUBUNUN TAHLİLİ
#1
BİRİNCİ MEKTUBUNUN TAHLİLİ


Mustafa CEYLAN


Büyük Veli’miz birinci mektubunu bîr halifesine (öğrencisine-vekiline) göndermiştir. Bu mektubunda, şu âyetlere yer verilmiştir.
-                      Enbiyâ Sûresi, XXI/34.âyet: “Ey Muhammed! Senden önce de hiçbir insanı ölümsüz kılmadık”.
-                      İsrâ Sûresi, XVIII/72.âyet: “Bu dünyada kalbi kör olan, âhirette de kördür”.
-                      Neml Sûresi. XXVII/88. âyet: “Dağlar yerinde donmuş sanırsın, oysa onlar bulutlar gibi geçerler”.
-                      “Kaf Süresi, L/15. âyet: Onlar yeniden yaratılmaktan şüphe etmektedirler”
-                      Yûnus Sûresi, X/62. âyet: (Allah’ın dostlarına) korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir”.
-                      Ahzâb Süresi, XXXIII/23. âyet: (İnsanlardan) Allah’a verdiği ahdi yerine getiren adamlar vardır. Kimi, bu uğurda canını vermiştir.”
Veli’miz mektubunda, “Bu dünyada kalbi kör olan, ahirette de kördür” âyeti’nden sonra bir dörtlük de yazmıştır. Şiir şöyledir:
“Eğer görmezse kişi bunda yârin
O gözsüz kanda görür yârı yarın
Bilişen dost ile bunda bilişür
Göremez yâd olan yârın nigârın
O gördü dâhi buldu bunda yârı
Ferdâ kıla yoluna cümle yârın…”
Bu şiirinde, “Eğer görmezse kişi bunda yârin” ve “Bilişen dost ile bunda bilüşür” mısralarıyla, Yâr, yani Yüce Mevlâyı, kişioğlu bu dünyada görmeli bilmelidir. Bu dünyada görmeyen, bilmeyen, yarın öbür dünyada gözsüz olarak görür. Fakat, O’na sevgisine- aşkına-emirlerine uzak olanlar, öbür dünyada da göremezler. “Göremez yâd olan yârın nigârın” mısrasıyla, Hakk’ı isteyen O’na yakın olmalı, O’nu aşk ile sevmeli. Aşık ile seven, yârini bulur. “O gördü dâhi buldu bunda yârı/Fedâ kıla yoluna cümle vârı”. Evet, işte böyle. Yârini bulan, bilen, seven; cümle varını yâr yolunda feda eder. Yârını bu dünyada yaşarken görmeyen, uğrunda can veremeyen, maddîyat zincirlerini koparıp, manâda kanat kanat yükselmeyen, her iki cihanda da bulamaz, bilemez ve göremez.
Bana göre, bu şiir- bu altı mısradan oluşan şiir de Veli’mizin kendine has bir şiirdir. Mevcut şiirlerine ilâve olarak, edebiyat tarihçileri bu şiirini de zikretmelidirler.
Peki insanoğlu, bu dünyada Yâri- Mevlâ’yı nasıl görebilir? İşte bu şiirin asıl sorusu bu. Bilen ancak görür. İsteyen, bakan, yönünü görmek istediği yere doğru çeviren, gözleri açık 
 
Cevapla
  


Foruma Git:


Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi