ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol


Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RASİM KÖROĞLU Üstadımızın ŞİİR çalışmalarından izler (7)
#1
RASİM KÖROĞLU Üstadımızın ŞİİR çalışmalarından izler (7)





Mustafa ceylan

**************



Üstad Rasim KÖROĞLU' nun ŞİİR çalışmalarından izleri takp etmeye devam ediyoruz.
Bu yazımızda üsadımızın FOLKLOR' a dair BİLGİ-BELGE DERLEMELERİNİ, virgülüne dokunmadan aynen sunmaya çalışacağız.

Aynen Şöyle:
Buyurun:



FOLKLOR 


Sözcük ilk kez 1846 yılında İngiliz bilimci William j. Thomas tarafından kullanıldı. İngilizcedeki folk (halk) ve lore (bilim) ya da bilgi sözcüklerinin birleşimiyle oluşmuştur. Türkçede ise aynı anlama gelen »halk bilimi« kullanılmaktadır.

Folklor, bir milletin hayatında var olan gelenek ve göreneklerin dili yardımıyla hafızasında sakladığı edebiyat ve müziğinin, daha geniş anlamıyla, manevi kültür ürünlerinin toplamıdır. 

Faruk K. Timurtaş : Ferdi olmayıp anonim olan halk edebiyatı eserleri daha çok folklor mahsulleri sayılmaktadır. Tarih İçinde Türk Edebiyatı / Prof. Dr. Faruk K. Timurtaş 44


Folklor, halka ait olan her şeyi içine alır. Halkın malı olmuş, kaynak olarak kişisel olsa bile, çoğunlukla sözlü olarak nesilden nesile geçen ve bu geçiş sırasında yeni şartlara göre değişme eğiliminde olan edebiyat ürünleri, halk destanları, masalları, türküleri, manileri, fıkraları, temsili sözler, tekerlemeler, hayat ve tabiatın olaylarına ait inançlar ve buna benzer birçok şeyi kapsar. 

M. Şakir Ülkütaşır’a göre folklor, en derli toplu anlamıyla genel olarak sözlü halk edebiyatı, halk musikisi, halk temaşası, halk gelenek ve inançları gibi tamamen fikri ve manevi oluşumları, özetle halkın manevi kültürünü araştıran bir bilimdir.Düğün, bayram, çocuk, cenaze, dini boyutlar vs. türünden halk gelenekleri; cin, peri, büyü, afsun, muska, gibi şeylere inanma biçiminde gündeme gelen bütün halk inançları ile türküleri, maniler, bilmeceler, oyunlar, masallar, menkıbeler, deyimler ve atasözleri folklor konusuna girer. Bütün bunlar belli kesimlerce saptanır ve incelenir. Folklor araştırmalarının temel taşı olan kadro bir kategori içinde ve birbirleriyle yakından ilgili birçok maddeyi içine alan geniş bölümdür.


*

Folklor: Türkiye’de Folklor konusuna değinen ilk düşünürün kim olduğuyla ilgili olarak bu güne dek şu adlar üzerinde duruldu. 

Ziya Gökalp’in yazısı 23.Temmuz 1913, Fuat Köprülü’nün yazısı 6. Şubat.1914, Rıza Tevfik’in yazısı ise 5 Mart 1914 tarihini taşımaktadır. Bunlardan Zİya Gökalp yazısına başlık olarak “halkiyat”, Fuat Köprülü ve Rıza Tevfik’de “folklor” terimini kullanmıştır. Fuat Özdemir – Fuat Köprülü’nün Türk Saz Şairleri Üzerindeki Çalışmaları17- 18
Ziya Gökalp ve Fuat Köprülü’nün söyledikleri karşılaştırıldığında birinin “halkıyat”, diğerinin folklor terimini kullandığı, fakat sonuçta aynı düşünceleri ortaya koydukları görülecektir.

Durum böyle olunca “folklor” terimini ilk kez Fuat Köprülü’nün kullanmasına karşılık, bu alanda ilk yazının Ziya Göklap’e ait olduğunu söylemek daha doğru olur. Fuat Özdemir – Fuat Köprülü’nün Türk Saz Şairleri Üzerindeki Çalışmaları 21
 
Cevapla
  


Foruma Git:


Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi