10/02/2015, 22:43
RASİM KÖROĞLU Üstadımızın ŞİİR çalışmalarından izler (1)
Mustafa CEYLAN
Can üstadım Rasim Köroğlu, millet ve memleketin içinde bulunduğu her durumdan etkilenen muhteşem, duyarlı bir yüreğe sahipti. O'nun çoğumuzun "dalga geçtiği" ni sandığımız hicviye-taşlamalarının esasında-TEMELİNDE ağlayan, hüzünlü bir gözün bulunduğunu çoğumuz bilemedik. Ama ben şahsen, üstadın kenara çekilip sessiz sessiz ağladığını defalarca gördüm diyebilirim. Memleket evlâtlarının bütün dertlerini kendine dert edinmiş bir şairdi....
Üstadın, "Kış Günü Evsiz Kalanlar" başlıklı çalışması, henüz hiç bir yerde yayınlanmamış olup, ilk defa tarafımdan burada, bu yazı ile yayınlanmaktadır. Aşağıda okuyacağınız şiir, aslında yarım kalmış bir şiirdir. Konusu itibariyle de içinde yaşadığımız zaman dilimini ele almaktadır. Buyurun beraber okuyalım, olmaz mı?
KIŞ GÜNÜ EVSİZ KALANLAR
Yoksul çeker kışın çile
O donarken bile bile
Sıcak evde huzur ile
Yatılırsa yat kardeşim
Fukarayı gözet, koru
İnsan ol da başar zoru
Boş vaatle kuru kuru
Ötülürse öt kardeşim
Kimseye hor gözle bakma
Gönül al da gönül yıkma
Komşun açken tatlı lokma
Yutulursa yut kardeşim
Kardeş olup yoksul ile
Dertlerini getir dile
Çile çekmeden menzile
Yetilirse yet kardeşim
Çalışırken işçi hamal
Tembellere yok mu vebal
Boş yatarak malına mal
Katılırsa kat kardeşim
Rasim KÖROĞLU
Mustafa CEYLAN
Can üstadım Rasim Köroğlu, millet ve memleketin içinde bulunduğu her durumdan etkilenen muhteşem, duyarlı bir yüreğe sahipti. O'nun çoğumuzun "dalga geçtiği" ni sandığımız hicviye-taşlamalarının esasında-TEMELİNDE ağlayan, hüzünlü bir gözün bulunduğunu çoğumuz bilemedik. Ama ben şahsen, üstadın kenara çekilip sessiz sessiz ağladığını defalarca gördüm diyebilirim. Memleket evlâtlarının bütün dertlerini kendine dert edinmiş bir şairdi....
Üstadın, "Kış Günü Evsiz Kalanlar" başlıklı çalışması, henüz hiç bir yerde yayınlanmamış olup, ilk defa tarafımdan burada, bu yazı ile yayınlanmaktadır. Aşağıda okuyacağınız şiir, aslında yarım kalmış bir şiirdir. Konusu itibariyle de içinde yaşadığımız zaman dilimini ele almaktadır. Buyurun beraber okuyalım, olmaz mı?
KIŞ GÜNÜ EVSİZ KALANLAR
Yoksul çeker kışın çile
O donarken bile bile
Sıcak evde huzur ile
Yatılırsa yat kardeşim
Fukarayı gözet, koru
İnsan ol da başar zoru
Boş vaatle kuru kuru
Ötülürse öt kardeşim
Kimseye hor gözle bakma
Gönül al da gönül yıkma
Komşun açken tatlı lokma