ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ALİRZA VAFİ’ nin ŞİİRLERİ
"Heydarbaba Salam” bulağından fışkıran şair :

ALİRZA VAFİ’ nin ŞİİRLERİ

Mustafa CEYLAN
Üstad Rasim KÖROĞLU’ nun vefatı sebebiyle gittiğim Eskişehir’de konuklarla ve özellikle de benimle ilgilenen, candan ve sıcak davranışlar sergileyen; tanışmamız ve konuşmamız üzerine beni adeta bir can kardeşi gibi sarıp sarmalayan Güney Azerbaycanlı bir şairle karşılaştım. Alirza Vafi ile…

O’na, İran Edebiyatı ile bizim edebiyatımızı mukayese eden sözler ettikçe bana olan ilgisinin arttığını gördüm. O günden sonra özellikle sanal âlemde dost olduk. Aradan 40 gün geçtikten sonra bukez, rahmetli Rasim Köroğlu Hocamızın anılacağı etkinliğe gittiğimde Alirza Vafi, şiirlerinden meydana gelen bir demet Verdi bana. Etkinlikten sonra, bu şiir demetini okumaya, incelemeye başladım. Şair rahmetli üstadımız Rasim Köroğlu için kaleme aldığı şiirde aynen:

“Sözüm var senile Rasim Köroğlu

Sen şiirin şehrinde parlak gün oldun

Gündüzü güneşi şehede yaydin

Amma şimdi özün gülidün soldun

Sen mındun bir ömür şiirin kıratın

Koroğlu olarkan şiir meydanınde

Zalimler şiiründen aman tapmadı

Azadlik paylaşdin şiir divanınde

Sen yazdin şiirıvı hacv aleminde

Güldüdün-büldürdün andirdun xalgı

Amma ta galdı ölüm habarın

Bu acı habarle yandirdın halgı 

Guldumek çetindur ağlamak asan

Milletı güldürmek boyuk hunerdı

Çok boyuk sevabdı xalgı güldürmek

Hacıvde söz yazsan o söz kasardı

Sen getdün dostleri hıcrane saldın

Garade bu ğamde bızde ağlayak

Amma bu ölmekler hapı ye vardur

ALLAH’ın ıznıne könül bağleyak

Muharrem ayınde sen haste getdun

Şimdi get cannatın şevketın büldür

Ordade şiir oxı yeni manade

Cannatde yaşayan millet güldür.”

Evet, Alirza Vafi’nin şiiri bu işte. Halkı güldürmek sevaptır. Şimdi Cennettesin ve Cennet halkını da güldür” demekte dostumuz… Yüreği var, kalemi daim olsun…

Şair, şiirlerinde genellikle “hece” veznini kullanmakta. Güney Azerbaycan şiirinin destansı ve uzun soluklu söyemleriyle nakışlannan hece çalışmaları, şairin iç dünyasını, duygu dünyasını gözler önüne sermektedir.

“Könül kuşum kanad çalır uşmağa” diye söze başladığı “Eynalı Can selam” şiirinde “Azadlık Türküleri” ni yansıtmış şair. “arzum budur (ülkem)de zor olmasın/Aslanliga bu tilkiler dolmasın/Azadlıgın heç vakit gülü solmasın” diye can evinden haykırmaktadır. Tam 100 adet yürek türküsünden sonra, Güney Azerbaycan’ın öykülemli seslenişlerini sürdüren şair, şiirinin en son dizelerinde “Maktubum-gözyaşim gişgirıg olub/Sesleyır o tayde susuz marali/Olar mi ben coşgun deniz bu tayde/Sen susuz  galase bende arali” demektedir.

“İzzetli Ruzigâr”ın kanatlarıyla, gecenin ve yıldızların şairi Vafi. Karabağ, Gazze gibi önemli Türk Dünyası meselelerine de parmak basmakta.

Şiir demetinde;

“Habar galdı ordu gurur Eşyoder

Şairlerin halin sorur Eşyoder

Birin tanır bırın duyur Eşyoder

Ben tez getdim o gazgıye karişdım

Şadliği len küsulmeen barişdim” dizleriyle başlayan bir şiir daha bulunmakta.

Evet, şahsen ben Eskişehir ilimizde tek bir tane Ibrahim Sağır Ağabeyimizin Başkanlığnı yürüttüğü dernek var sanıyordum. Ne zaman ki Sabit İnce başkan, bir makalesinde bahsetti, o zaman farkına vardım. Ve kendi kendime dedim ki “demek ki Eskişehir’de de şairlerimiz arasında ayrılık başladı”. Doğrusu çok da üzülmüştüm. Çünkü, aynı durum bizim Antalya’da da vardı. ANSAN ve ANŞOYAD isimliiki dernek… Hattâ benim başkanlığnı yaptığım radyosu, dergisi de olan GÜLLÜK ŞİİR DERNEĞİ’ ni AYRILIKLAR ÇOĞALMASIN DİYE KAPATMIŞ, SANATIN,ŞİİRİN AMİRAL GEMİSİ OLAN ANSAN’a İŞTİRAK ETMİŞTİK. 

Oldum olası ayrılıkları ve bölünmeyi sevmedim, sevemedim. Buna Eskişehir bazında üzülmüş ve üzüntümü de ifade etmiştim. Bir de baktım ki, detayını bilmediğim bu olayda EŞYODER derneğimiz üyeleriyle eski İbrahim Sağır üstadımızın Başkanlığını yaptığı derneğin çoğu üyeleri aynı. Rasim Köroğlu üstadımızı anma etkinliğinde bu iki ayrı dernek meselesini ben farkedememişim demek ki. Ama, helal olsun onlara ki, bunu yansıtmadılar da. Sonradan Sabit İnce başkanı kınayan mesajlar yayınladılar ki bence buna da gerek yoktu.

Olabilir. Dernek iki değil üç veya dört de olabilir. Bu bir bayrak yarışıdır. Hiç bir dernek ben şairlere zulmedeceğim diyerek kurulmaz. Her dernek mutlaka hizmeti, başarıyı esas alır.Bizler, Eskişehir dışındaki şairlere düşen il içindeki bu ayrılıklara, bu oluşum ve çabalara karışmadan, onları dışardan desteklemektir. Elimizden başka da bir şey gelmez elbette. 

Bu konuya daha fazla girmek de istemem. Hayırlısı, şiire ve şaire faydalısı ne ise o olsun.

Alirza Vafi kardeşimin hassas ve rüzgâr gülü dolu gecemsi yıldızlarla süslüşiir dünyasının çağıl çağıl akmaya devam etmesini yürekten diliyorum.

Foruma Git:

Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi