ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol


Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ŞÂİRLERİ DE ÖLDÜRÜRLERMİŞ
#1
ŞÂİRLERİ DE ÖLDÜRÜRLERMİŞ


Şerif KUTLUDAĞ
**************

Şerif Kutludağ 13 Ekim 2014 'te DEHA20'de yayınlanan yazım:

“Şiir, asıl şimdi lâzım!..” diye bitirmiştim cuma günkü yazımı ya, sanki sözümü doğrularcasına ilgilerin yanında hafta sonunda bu sefer de şiir adına insanın ömründe nadir olarak yaşayabileceği bir şair sohbeti dinledik Şiirevi’nde…
“Öldürülen 101 Şair” isimli kitabın yazarı sayın Mustafa Ceylan’dı sözünü ettiğim özel şâir. “Öldürülen 101 Şair” adını taşıyan 478 sayfalık kitabını teklif etmemize rağmen hiçbir ücret almadan otuz civarında şair dostumuza imzalayıp vermesiyle kazandı kalplerimizi sayın Ceylan.

Ortadoğu’da ölümlerin kol gezdiği, çoluk çocuk, genç ihtiyar, Alevi Sünni, Türkmen Kürt, Ezidi, Nasuri demeden yüz binlerin ölüm haberlerinin kanıksandığı bir süreçten ülke olarak sağ salim çıkmanın zorlu mücadelesi içerisindeyken “Öldürülen 101 Şâir” başlığını okumak yüreğimi ürpertti.

Bizim Nef’î, Nesimî, Şeyh Bedreddin adlarıyla öldürüldükleri bilgisi kulaklarımızda yer eden şairlerin yanında, sayın Ceylan’ın ulaşabildiğim dediği 101 şairin öldürülmüş olduğu bilgisi derinden sarsıyor dinleyenleri ne yalan söyleyeyim. Bir de şiirle yaygın tabirle köşe dönen dünyalıklarını kazanan şairlerden de söz ediyor sayın Ceylan öldürülenlerin yanında.

Sayın Mustafa Ceylan 1952 Ankara doğumlu. Şiirinin kaynağında Anadolu’nun destancı geleneğinin temsilcilerinden amcası Destancı Ahmet’i anlatıyor önce. Sonra ölümlerde ağıtçılık yapan anneannesi Miyase Kadın’dan söz ediyor. Çocuk yaşta amcasının okuttuğu kitaplar, anlattığı hikâyeleri anneannesinin yanık sesleri onun gönül dünyasının deniz dalgalarını oluşturur adeta. Amcası sayesinde ilk okulda Yunus Emre şiirlerini ezberler.

Lise birde ilk şiir kitabını çıkarır. Lise bitince âşık oldum dediği eşi Gülay Hanımla evlenir. Bir yandan memurluk yapıp ev geçindirirken bir yandan da Ankara DMMA’da mühendislik eğitimi alır. 12 Mart ile 12 Eylül’de cezaevine girer.

Necip Fazıl, Arif Nihat Asya, Halide Nusret Zorlutuna, Mehmet Çınarlı, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmet Muhip Dranas, Halil Soyuer, Abdurrahim Karakoç; İstanbul’da da Mehmet Kaplan ve Ahmet Kabaklı onun beslendiği şairler ve ilim erbâbı şahsiyetlerdir.
Mühendis olur. Nerede tren istasyonu varsa görevin orası denilerek Anadolu’ya salınır. Gitmediği tren istasyonu kalmaz. Ateşçi Sivaslı Haydar kendisi Anadolu insanının sesi, yüreği ve özüyle buluşturur. Erzincan Sivas arasında döneminin isimsiz halk âşıklarıyla ve “Her dağın ardında bir destancı vardır.” kabulüyle yörenin destancılarıyla sohbet halkalarında yer alır.

Sayın Mustafa Ceylanın adeta damak tadı bırakan sohbeti Şiirevi şâirleri için tam bir gönül ziyâfeti olurken şiir adına da söyleyecekleri vardır elbette. İşte sizin için seçtiklerimizden:

“Şiir bir ses bilimidir.Şâirlik, dar alanda seslerle dans etme sanatıdır. Türkçemiz zengin ünlü sesleriyle şiirin istediği ses zenginliğine sahip bir dildir. Onun için de tam bir şiir dilidir. Şiir kandırıcıdır. Şiir Kanunî’nin, Fâtih’in adını yok etmiş, mahlâsına hak tanımıştır. Şâirlik için çok okuyacaksınız. Bana kitap manyağı derlerdi. Çok yazma;çok yazacaksan yazma… Yazacaksan yazılmamışı yaz. Madde ile mânâyı bir arada kurgula. Şâir olmak kolaydır da şiir yazmak çok zordur. Yaşarken öldürdüğümüz şâirlerimiz var. Sağlığında şâirlere en çok eziyet eden milletiz. Arada kendinizi nadasa bırakın. Her zaman yazmayın. Şiiri yenilemek gerekir. Şiirde 1.lik münhaldir. Hiç kimse sürekli 1. değildir. En 1. şiir henüz yazılmayan şiirdir…”

Gülce Edebiyat akımının kurucularından olan ve halen Antalya’da yaşayan sayın Mustafa Ceylan’a bu güzel sohbeti için kalbî teşekkürlerimizi sunarken http://www.gulceedebiyat.com/u şiir severlere tavsiye ediyoruz. Bir teşekkür de konuğumuzun dilinden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Osman Zolan ile Kültür ve Spor Daire Başkanı sayın Hüdaverdi Otaklı’ya şairler için böyle güzel bir ortam hazırladıkları için. Biz de son olarak Mustafa Ceylan’la bizleri buluşturdukları için Kent Şairleri Topluluğu Başkanı sayın Arzu Subakan Kabukçu’ya teşekkürler ediyoruz.
Hani güzel Türkçemizde “Gönül sohbetleri” diye güzel bir tanımlama vardır ya… Yeni gönül sohbetlerinde buluşabilmeyi dilerken son bir dilek olarak da “Sadece şâirler değil, hiç kimse öldürülmesin… Allah’ın verdiği canı yalnızca Allah alsın!..” deriz…


http://www.deha20.com/2014/10/13/sairleri-de-oldururlermis/
 
Cevapla
  


Foruma Git:


Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi