ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol


Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TAHİR KUTSİ MAKAL'IN Gazi Aşık Hasan Dede KİTABI (2)
#1
Gazi Aşık Hasan’dan vergi alınmaması hususunu da kaydeden Padişah fermanında bir bölüm şöyledir. 


“Şeyh Hasan Fakih, veled Yakup Fakiha; mezkür Şeyh Hasan Fakiha, sekiz nefer dervişle Karaman’dan gelip; Ankara’da vilayeti mezküre’ye giden Teksalan nam mevki kurbünde olan İkikol nam, hali viran, Beratı âlişah. Tahminen iki çiftlik yerin mahuf yer olmağın üzere zaviyeye arz olunup çifliği mezburenin mahsulatı, maviye-i mezbure verendeye sarfolunup, sekiz nefer dervişle resmi avarız vermeyip zaviyeye hizmet etmek vechi üzere emrolunmağın. 

Aşık Hasan Dede, fermandan da anlaşılacağı üzere, sayılı bilginlerden sayılmaktadır. “Fıkıh” ilmi okumuştu ve “Fakih” sıfatı vardı. Yine anlaşıldığına göre gazi Hasan, o “Şeyh” olarak anılmaktaydı. 

Gazi Aşık Hasan Dede, kasabaya “sekiz nefer derviş” ile bir arada gelmişti. Karaman eyaletinden onbinlerce kişilik ordu ile Rumeli’ne gelen Hasan Dede, bilim, aşk ve çalışma hayatına çekilirken yanında olan ve mezarları Hasan Dede türbesi içinde bulunan “sekiz nefer dervişin” isimleri şöyledir. İshak, Ramazan, İsrafil, Havahindi, Mahmut, Emirza, İskender, Işık. Ishak’ın oğlu Süleyman ve Mustafa’da bunlar arasındaydı. 

Hasandede Kasabası, bir süre Keskin’e bağlandı. Kırıkkale, gelişip büyüdükten sonra da belde, 1989 yılında il olan Kırıkkale’ye bağlandı. 

“Gazi Aşık Hasan Dede’nin Soyu- Sopu” başlığı altında Tahir Kutsi, “Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli, Ahi Evran, Aşık Paşa gibi gönül erlerinin, alp- erenlerin yerleştiği mıntıkanın ortasında yer alan Hasan Dede; bilgisi, görgüsü ve etkin kişiliği ile Müslüman Türk olmanın mutluluğunu çevresiyle birlikte yaşamıştır. 

Hasan Dede’nin iki eşinin bulunduğu bilinmektedir. Bunlardan birinin adı Benligüzel, ötekisi ise Fatma’dır. Benligüzel’den İbrahim ve Mustafa isimli iki oğlu, Ümmühan isimli bir kızı dünyaya gelmiştir. İbrahim ile Mustafa’nın hayatı ile ilgili gelişmeyi izleyebilmiş değiliz. Ümmühan Ana’dan doğanlar, nesillerini günümüze kadar sürdürmüşlerdir. Hasandede Kasabasında, Ankara’da ve İstanbul’da fertleri bulunan “Demirhan” ailesinin kökeninde Ümmühan ana vardır. Alilenin elindeki “berat” ta köy çevresinin gazi Aşık Hasan Dede’ye fermanla tahsis edildiği belirtilmektedir. Ankara’da oturan, köyü ve Aşık Hasan Dede için büyük emekler veren merhum Abdullah Demirhan Dede’deki “ferman”ın halen, onun evlatlarında olduğunu sanıyoruz. 
Gazi Hasan Dede evlatlarından Ahmet Demirhan, Hasandede kasabasının önde gelen işadamlarındandır. Şarap fabrikası sahibidir.Genç yaşta ölen oğlu “Orhan Demirhan” adına bir lise yaptırmıştır. Gazi Aşık Hasan Dede evlatlarından Ali Abbas Demirhan Amerika’da okumuştur. Yayın eğitim ve test uzmanıdır. Bir süre “Mayataş Dersaneleri”ni yönetmiştir. Maden araştırmaları ve ihracatı ile uğraşan bir işadamı iken felç olmuştur. Halen hastadır demektedir. 

Tahir Kutsi, bu eserinde Gazi Aşık Hasan Dede’yi bu başlıklara ilâveten 
-Gazi Aşık Hasan Dede Türbesi 
-Hasan Dede Camisi ve Bir Efsane 
- Hac ayağınızdadır 
- Menkıbelerde Hasan Dede 
- Eşrefoğlu al haberi 
- Budin Türküsü 
- Bir Şiir Daha 
- Budin Savunmasında Hasan Dede 
- Gazi Aşık Hasan Dede’nin kişiliği ve Sanatı 
- Leyla’yı arayan Mevlâ’ yı Bulur 
- Gazi Aşık Hasan Dede’nin etkisi ve “Bende”leri başlıklarıyla incelenmiş ve Hasan Dede’nin Şiirleri için ayrı bir bölüm ortaya koymuştur. 
 
Cevapla
  


Foruma Git:


Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi