ein Bild ein Bild
Sitemize Hoşgeldiniz, Ziyaretçi! Giriş Yap Kayıt Ol

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
YAKUP KADRİ İLE YAPILAN BİR RÖPORTAJ
Anılar Koridoru

YAKUP KADRİYLE YAPILAN BİR RÖPORTAJ

"Başkent Ankara" adıyla. İsmet Üstek tarafından bir dergi çı­kartılıyordu. İsmet benden rica etti.
-   "Yakup Kadri ile bir röportaj yapabilir misin ağabey?" de­di. 
Yakııp Kadri Karaosmanoğlu’nu o yılların ünlü Ankara Pala­sında buldum, randevu aldım.

Röportaj soruları arasında: 

Dil karmaşası ve Türk şiirinde Yahya Kemal'in yeri diye iki güncel soru da vardı.

Üstada:

-   "Nurullah Ataç’ın uydurduğu kelimelerle şiir yazılabilir mi?" diye sordum. Bana verdiği cevap ilginçti:

-   "Şiddetli yağmurlardan ve doludan sonra oluşan bulanık sel suyunu mu içersin, yoksa yağmurdan, doludan gelen temiz suyu mu içersin?.. Bırak dalgalansın... Bu dilde bir yeniliktir. Dilde bir canlılıktır; bize kalan kelimeler yetişir", cevabını verdi.

-   Yahya Kemal Beyatlı üzerine sorduğum soruya ise:

-   "Yahya Kemal, köprünün baş tarafındaydı; köprü geçildi, Yahya Kemal köprünün öbür yakasında kaldı." cevabını verdi.

Ayrıca. Türk şiiri için şöyle bir tespitte bulundu:

-   "En güzel Türk şiiri, dil bilmeyen Anadolu’nun öz evlatla­rından yetişen şairler tarafından yazılacaktır. 
Bu gün yazılan şi­irlerin birçoklarında Batı etkisi hakim olduğundan, ben, bunları gerçek Türk şiiri olarak kabul etmiyorum." dedi. 

Bu konuşma ya­pılırken. Yakup Kadri’nin yanında birkaç hanım olduğu halde: ben kendisine kağıtları imzalattım. 
Yanından ayrılırken, röportaj metnini daktilo edip tekrar kendisine getirmemi istedi.

Metni daktilo edip yanına gittiğini zaman:

-   "Oğlum. Yahya Kemal, benim can ciğer dostumdur. Nurul­lah Ataç can dostumdur. 
Sen onlarla beni düşman mı edeceksin; bunları ben sana yazasın diye söylemedim." 
deyip yapılan konuş­manın büyük bir kısmını metinden çıkardı. 

Böylece, yukarıdaki değerlendirmeler olmadan, konuşma yayımlanmış oldu.

Ahmet TUFAN ŞENTÜRK

Foruma Git:

Konuyu Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi

Android Haberler | Ansansanat | Borsa Yorumla | Gülce Edebiyat | Türkçe Dersi